Gentleman v Moskvě – kniha

Written in

by

Kniha je druhým románem autora s jménem Towles Amor (ano, snažím se vyhnout skloňování) a vyšla u nás v březnu roku 2018, tedy už relativně dávno, v nakladatelství Vyšehrad a v překladu Martiny Šímové.

A pokud vás zajímá, jak se kniha čte, pokračujte dál…

Mám takovou zásadu, že recenze píšu pouze na to, co se mi líbí a co bych chtěl doporučit. Ať už se jedná o filmy nebo knihy.

A musím říct, že Gentleman v Moskvě je přesně ten typ knihy. Našel jsem ji, když jsem bloumal po ostravské Academii a čekal až zavadím o něco, co mě zaujme. V tomto případě mě zaujala obálka, jakkoliv to zní povrchně. Doma jsme potom začal knihu číst až po nějaké době. 

A dal jsem jí prakticky na jeden zátah.

Jenom v rychlosti – hra se odehrává v Rusku, těsně po nástupu bolševiků k moci a sledujeme osudy hraběte, "bývalého člověka", který je řízením okolností strávit prakticky celý zbytek svého života v domácím vězení v luxusním moskevském hotelu.

Možná to zní banálně, ale styl, kterým je kniha napsaná (a způsob, jakým je přeložena) způsobil, že ponoření se do příběhu bylo opravdu hluboké a je až překvapivé a vlastně i obdivuhodné, jak se autorovi podařilo příběh vystavět i když se je děj omezen prakticky jen na jedno místo.

A to, co bych opravdu vyzdvihl, je závěr knihy, který má až téměř charakter špionážních románů – a snad se nemusím stydět napsat, že při jedné z finálních scén mi až ukápla slza.

Když jsem o knize povídal svému oblíbenému knihkupci (Jan Becher, knihkupectví Kapitola, Frýdek-Místek), říkal mi, že kniha jen tak prošuměla a nebyl o ni nějak markantní zájem, což mě překvapilo. Nicméně, nikdy není pozdě. Takže pokud na tento román někde narazíte, určitě neváhejte.

Tags